Market Flash

Market Flash

Pörögjön a gazdaság, fogyjon a benzin! Vajon vége az olajár esésének?

2015. január 31. - Market Flash

Lassan fél éve tartó esést követően a pénteki kereskedés folyamán (2015.01.30.) 7%-os emelkedést produkált a könnyű olaj árfolyama(1).

A híroldalak az emelkedés hátterében a kínálati oldal alacsony olajárhoz való alkalmazkodását hangsúlyozzák, akik kapacitások csökkentésével és a beruházások leállításával reagáltak a jelenlegi árszintekhez.

Milyen folyamatok zajlanak a háttérben?

Arról, hogy miért is eshetett az olajár csaknem 60%-ot tavaly Június óta, többek között a következő okok játszanak szerepet (2):

  • USD, az amerikai valuta hegemónia
  • Palaolaj felfutása, túlkínálat kialakulása
  • Oroszok ellehetetlenítése
  • OPEC tétlensége

A pillanatnyi helyzet

USD - Olaj

Mivel az olaj árfolyama dollárban van kifejezve, az erősen korrelál az USD értékével. A részletekbe nem mennék bele, a lényeg az, hogy a dollár erősödése az olajár csökkenésével jár, csakúgy, mint az arany vagy egyéb dollárban kifejezett termék esetén.

A dollár erősödése jelenleg töretlennek tűnik, mivel az amerikai mennyisége lazításnak vége, és a kormány már a kamatok emelésére készül, miközben például Európában még csak most kezdenek a lazításba. Röviden ez a magyarázat az EURUSD (3) folyamatos csökkenésére is, de a világban folyó „deviza háború” kérdése egy külön cikket érdemel.

Lényegében a dollár további erősödése nem támogatná az olajár fordulását, de a piac ettől könnyen elvonatkoztathat és korrekcióba kezdhet az árfolyam.

Vessünk egy pillantást a grafikonra

wtidaily_0130.png

A technikai elemzést mindig fenntartásokkal kell kezelni, de a fentiek alapján a következőket lehet elmondani (Pusztán a saját vélemény alapján, nagyon minimális elemzési eszköztárt alkalmazva):

A piros vonalak a Június óta tartó csökkenés trendvonalai lennének. Többször megfigyeltem, hogy bizonyos trendek 3 szakaszból állnak össze, fokozatosan erősödő meredekséggel. A vonalakat több módon is be lehetne rajzolni, de a lényegében azt láthatjuk, hogy a lefelé való trend megtörni látszik, amit alátámaszt a napos szinten forduló gyertya alakzat. Amennyiben a közeljövőben megtörténik a fordulás megerősítése, és új lokális maximumok alakulnak ki, valóban trendfordulóról beszélhetünk. Viszont egy újabb mélypont az árfolyamban az esés folytatódását jelentheti.

Egy kis média

Sokan hiszik, hogy a tőzsdével foglalkozók meg tudják mondani, hogy mennyin fog állni egy adott részvény árfolyama bizonyos időtávon belül. Piaci trendeket lehet sejteni, de ahhoz hogy a jövőbeni árfolyam megjósolható legyen, ismerni kellene az összes szereplő szándékát és elképzelését a számára ideális árfolyamról, amin vételi/eladási tranzakciót hajtana végre. Ez viszont mindig csak abban az adott pillanatban áll rendelkezésre, amikor megtörténik egy kötés a piacon.

Ezért a média közleményeit is fenntartásokkal kell kezelni. A tőzsdei világban a hírek egy lépéssel mindig le lesznek maradva az árfolyammozgásokhoz viszonyítva. Vannak persze egyértelműen piacmozgató hírek, mint például a Svájci bank nem régi bejelentése, de alapjába véve egy instrumentum esetében mindig lesznek hírek, amik az emelkedést vagy a csökkenést támasztják alá. Az, hogy éppen melyiket veszik elő az újságírók, az a piaci mozgásoktól függ.

Egy tőzsdei befektetés életciklusa akkor kezdi elveszteni az erejét, amikor az átlagemberhez is elér annak kecsegtető hozama. A befektetések világában az információ megszerzésének gyorsasága az egyik legfontosabb tényező. Az átlagpolgár pedig ebben soha nem fogja tudni felvenni a versenyt például a befektetési bankokkal vagy a hedge fundokkal.  Gondoljunk csak bele, amikor 2011-ben az „aranyláz” már elérte a legkisebb háztartásokat is, és aki tehette már aranyba fektette a pénzét, azt követően ki fogja finanszírozni a további növekedést?

Az 50 dolláros árfolyam egy lélektani határ volt a médiában is. A CNN napokig beszélt az olajár eddigi csökkenéséről, és annak a következményeiről, ezáltal elért a hír az átlagemberekhez is. Az árfolyam esés persze nem felel meg egyértelműen egy befektetéstől várt eredményhez, de következtetni lehet belőle egy trend életciklusára.

A nagy szereplők valószínűleg kivárásra játszottak az eddigiek folyamán, viszont fordulást sejtető jelek mutatkoznak mind a termelői oldalról, mind technikai szempontból. Hosszabb távon tekintve, a világ olaj szükséglete továbbra is emelkedő trendet fog mutatni (4). Az eddigi áresés a jelenleg felkapott túlkínálat okozta piaci félelmek következménye, ám a piac hajlamos túlreagálni bizonyos helyzeteteket.

 

 

(1) A könnyű olaj árfolyamára vonatkozó referenciaként a WTI és a Brent benchmarkok a legelterjedtebbek, amelyekről itt lehet olvasni: http://en.wikipedia.org/wiki/Brent_Crude Az élő árfolyamot például itt lehet nyomon követni: http://stooq.com/q/?s=sc.f&d=20150130&c=3m&t=l&a=lg

(2) http://mandiner.hu/cikk/20141218_miert_esik_az_olajar_es_mi_lesz_ebbol 

(3) EURUSD élő keresztárfolyam: http://stooq.com/q/?s=eurusd&d=20150130&c=1y&t=l&a=lg&b=0

(4) Az International Energy Agency riportja : https://www.iea.org/oilmarketreport/omrpublic/

 

*A fentiekben a piacot befolyásoló tényezők egy kis részlete került említésre. Befektetési döntések meghozatala ezek alapján nem javasolt. Az írás célja mindössze egy szemlélet bemutatása és segíteni az érdeklődőt a piacokon zajló aktuális események követésében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://marketflash.blog.hu/api/trackback/id/tr927127615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása